25-11-06

Red Sea

Red-Sea

Door het toeval zit ik voor 4 dagen in het zuiden van Egypte. Ingesprongen voor een collega en vriend die de vlucht niet kon doen.

Wat doe je zoal als je hier in Hurghada als niet fervent duiker 4 dagen doorbrengt? Eigenlijk vrij weinig. Veel valt er niet te fotograferen en aan het zwembad liggen werkt al na 10 minuten, meestal tot grote ergernis van mijn vrouw verschrikkelijk op mijn zenuwen. Ik trek er dan maar op uit met mijn geel rugzakje van Wolfskin,sport een beetje of lees een goed boek. Mijn boek van de dag “ Islam voor ongelovigen” is echt van toepassing. Ten eerste ligt het voor de hand dat je als westerling in een musulmaans land als ongelovige wordt beschouwd. Ten tweede ben ik niet echt een aanhanger van godsdiensten in het algemeen. Van de verschillende boeken die ik reeds over de Islam gelezen heb is dit echt wel het meest leesbare voor een leek als ik. Terwijl onze voorouders zich tijdens de donkere middeleeuwen opmaakten voor de kruistochten vertaalden de Arabieren Griekse werken van Aristoteles en de neoplatonisten, hadden ze interesse voor de geneeskunde van Galenus en de wiskunde van Euclides en Ptolemeus. Ze hadden een rijke cultuur en waren voor die tijd zeer tolerant voor andere culturen en godsdiensten. De dichter-filosoof Abu Ala al Ma’ari schreef zelfs “ er zijn twee soorten mensen op de wereld: zij die een godsdienst hebben en geen verstand en zij die verstand hebben en geen godsdienst”. Ik durf wedden dat hij dit in deze moderne tijden niet zou durven herhalen. Dikwijls vergeten wij dat wij in Europa  heel veel van de Arabieren overnamen zoals het decimale stelsel bijvoorbeeld. Het in de luchtvaart zeer belangrijke cijfer nul was een uitvinding die zoveel indruk maakte in Europa dat wij het Arabische woord voor nul, sifr als naam voor die cijfers gingen gebruiken. Via de Arabieren kregen wij ook veel informatie uit het verre oosten in handen die de westerse ontdekkingsreizigers zou toelaten de wereld te verdelen onder de Spaans,Engelse en Franse koningshuizen. Zonder de Indische wiskunde en astronomie en de Chinese cartografie zou de voertaal in de luchtvaart nu zeker niet het engels zijn.

Terwijl we nu allemaal een beetje nomade (Arubu) geworden zijn stoot je zelfs hoog in de lucht nog steeds op grenzen die niet meer van deze tijd zijn. Zo moet je boven Cyprus zowel de Turkse als Griekse controleurs oproepen omdat ze weigeren met elkaar te praten. Maar dat is dan weer een ander verhaal. Alhoewel...

 

 

Islam voor ongelovigen door Lucas Catherine.

Elgouna

 

15:08 Gepost door JC Baus in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Cool!!!
Tot binnenkort.

Gepost door: Stijn Azou | 28-11-06

De commentaren zijn gesloten.