04-11-07

Beroep: Lijnen trekken.

03.11-030
Jaren geleden in de kleuterklas beantwoordde mijn dochter de vraag "wat doet uw papa?" met "witte lijnen trekken in de hemel"

Vandaag ga ik lijnen trekken. Ik log nog even de laptop in om het vluchtplan, de Notams en het weer te checken tijdens mijn breakfast alvorens het transport er is. Dit systeem laat ons toe om het even waar uw vlucht te kunnen voorbereiden. Vandaag neem ik snel een kijkje want het is de eerste maal dat ik Dubai-Sao Paulo vlieg. De vlucht duurt iets meer dan 15 uur, het weer ziet er goed uit, we zullen drie ETOPS sectors hebben en ik vind niks dramatisch tussen de Notams. Goed.

03.11-075
Een vlucht van 15 uur daarvoor heb je 2 volledige crews aan boord. Een operating crew en een augmenting crew. Vandaag zijn wij de operating crew, wij zullen de helft van de vlucht doen, take off en landing. Omdat 2 captains meestal problemen oplevert is er ééntje commander van de vlucht. Ik zal dus alle beslissingen nemen, gesteund door de rest van de crew maar wel met "het laatste woord" als je dat zo kan noemen. De operating crew, wij dus, zal van Dubai over Afrika tot Lagos vliegen. Daar neemt de augmenting crew het over om de Zuidelijke Atlantische Oceaan over te steken tot de kust van Brazilië waarna wij terug overnemen net voor de daling. Op de trip terug zal het net anders om zijn.

A

Gedurende uren en uren valt er niets anders te zien dan woestijn. We vliegen via Saudi Arabia en de Rode Zee naar Sudan. Daarna Heb je de Sahara zo ver je kan zien. Op een westelijke heading vliegen we over Sudan, Chad, Niger en Nigeria. Alle soorten woestijn; geel, rood, vlak, met duinen, met bergen, saai, boeiend maar vooral leeg, heel erg leeg en zeer warm.

B

Na een uur of 6 wisselen we van crew. Omdat ik niet echt moe ben en weinig zin heb om helemaal naar achteren naar de crew bunks te gaan en vooral omdat de tv screens in de crew bunks 3 maal kleiner zijn dan de flatscreens in First beslis ik een filmpje of twee in First mee te pikken. Het entertainment system "ICE" (Information/Communication/Entertainment) laat je toe van om het even wanneer uit een 200 tal films te kiezen. Vooral dat het heel recente films zijn maakt het leuk. Een goede maaltijd en een dutje en we zijn zo de oceaan over. Er valt buiten trouwens niets te zien, het enige stukje land dat we gedurende die 7 uren te zien krijgen is het eiland Ascension, als het al te zien valt en enkel bruikbaar in geval van uiterste nood.

03.11-076

Net voor de Zuid Amerikaanse kust wisselen we terug van plaats. We maken ons klaar om de daling in te zetten. Op een zuid westelijke koers zakken we naar Sao Paulo, we vliegen over Rio de Janeiro dat half verborgen ligt in de wolken en zullen net landen voor het donker wordt. We zullen in het hotel toekomen net geen 22 uur na het opstarten van mijn laptop in Dubai, de zon is voor ons pas na 19 lange uren ondergegaan en we hebben 6 tijdzones overvlogen. Tijd om te slapen.

03.11-097

JC

19:05 Gepost door JC Baus in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

idd hij is lijnpiloot hij trekt lijnen in de lucht
long time ago
dadakes

Gepost door: callemie | 04-11-07

Wat een zalige foto's van die woestijnen !

Ook dat is ETOPS...

Gepost door: Stijn | 04-11-07

Vliegtuigen die witte lijnen trekken zijn natuurlijk "lijnvluchten". De anderen zijn charters ;-)

Gepost door: Jan Ottenbourg | 04-11-07

Goede avond! Heel interessante blog, krijgt vandaag nog een linkje. Kom zekers nog terug!

Gepost door: Chris | 04-11-07

Leuke foto's en ik herinner me nog dat ik tegen zo een lijn 'vliegtuigstreep' zei...

http://3lke.skynetblogs.be/

Gepost door: 3lke | 05-11-07

De commentaren zijn gesloten.