16-12-07

Luitenant Vlieger Piet Demuynck

Bijna 18 jaar geleden verloor ik één van mijn beste vrienden tijdens een trainingsvlucht. Ik was nog mijn G-suit aan het uitgespen. Mijn flyingsuit voelde koud aan van het zweet. Iemand vertelde mij het nieuws.  "Piet is gecrashed"...."Heeft hij zijn schietstoel gebruikt?"   "Ja."   Oef denk je dan. En dan volgt de rest van de zin, "maar te laat."

April 1982, Sint Truiden. We waren met 25 jonge kerels en begonnen aan onze opleiding tot luchtmachtpiloot. Een opleiding die net iets meer dan 2 jaar zou duren, geen vakantie en enkel in de weekends naar huis. Zo leer je elkaar kennen. Van die 25 zijn er uiteindelijk 6 piloot geworden, Piet en ik waren de enige nederlandstaligen die overbleven. We schoten goed met elkaar op....behalve die ene keer dat ik hem tijdens het squaschen een blauw oog sloeg. We waren jonge gasten die bezig waren hun droom waar te maken, alles kon en zo gedroegen we ons ook. Zorgloos! Piet was zo jong dat hij met een jet aan 800km/h op 250 voet grond mocht rondracen maar nog niet met de auto rijden wegens geen rijbewijs.

Piet was de tweede van de 6 die het niet overleefde. Albert was met zijn F16 na een midair collision gecrasched in Frankrijk. Hij liet een vrouw en 2 kindjes achter. Het is bizar maar de dag van de crasch is er één die je nooit vergeet vooral het moment waarop ze je het nieuws brengen.

Binnenkort is het weer 20 december.

 

Uit de krant

"In de heuvels rond Awirs, een deelgemeente van Flémalle, staat een mooie gedenksteen. Erbij een foto van een jonge Zonhovense piloot. Daar stortte hij neer op 20 december 1989.
Had hij eerder zijn schietstoel gebruikt, leefde hij nu nog. Maar dan was zijn Mirage vermoedelijk op het kleine Luikse dorpje gevallen. In Awirs zijn ze Pieter Demuynck niet vergeten.
“Que faire maintenant? Il fallait choisir. Le village était proche. Sauter ou mourir?” Poëtisch vatten de kinderen van het vijfde leerjaar van de gemeentelijke basisschool in Awirs het dilemma samen waarvoor de luitenant-vlieger Pieter Demuynck tijdens die fatale oefenvlucht stond.
Motorpech dwong hem terug te keren naar de basis in Bierset, maar zijn Mirage had al veel stuwkracht verloren en dus ook veel hoogte. Wat doen? Schietstoel gebruiken of zorgen dat zijn Mirage niet te pletter zou storten op de huizen onder hem? Piet koos het tweede en overleefde het niet."

17:47 Gepost door JC Baus in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

R.I.P. Piet

Gepost door: Jeroen hagens | 17-12-07

Aangrijpend....doet me terugdenken aan 1967 waar ik als 9-jarige in Assenede (O-VL) de begrafenis bijwoonde van de toenmalige jongste kapitein-vlieger
D'Haese W. die verongelukte met een Starfighter ,een oude schoolkameraad van mijn vader.

Gepost door: Bogaert Alex | 17-12-07

Piet Nice of you to remember "Serge Asperge"!
Great guys, both of them.
CU

Gepost door: nouters | 29-01-08

Bedankt JC voor dit bericht!
Fijn te lezen dat ook jij de herinneringen aan Piet koestert.
't Is door dit enkele maanden geleden toevallig (?) te lezen dat ik leerde dat er een gedenksteen is. Navraag om te weten waar precies, bracht me afgelopen vrijdag naar de herdenkingsceremonie in Awirs en de inhuldiging van de 'Chemin aviateur Pieter Demuynck'.
Emotionele maar hartverwarmende momenten!
Na 20 jaar de familie, die me tijdens de 2 mooie jaren die ik met Piet mocht delen altijd met open armen ontving, hier terug te vinden is een prachtig geschenk!
20 december zal nooit nog hetzelfde worden als voor 1989 maar voor mij vanaf nu wel een stuk draaglijker ...
Dankjewel voor jouw 'missing link' die dit mogelijk maakte!
Warme groetjes en misschien tot ziens, ooit eens,
Nicole

Gepost door: Nicole Wellens | 20-12-09

Beste JC en andere vrienden/kennissen van Piet
Binnenkort is het weer 20 december ... en is het al 25 jaar geleden dat Piet op deze manier uit ons leven verdween...
Op vrijdag 19 december 2014 om 13u30 organiseren de mensen van Awirs opnieuw een herdenking.
Zo fijn dat zij zoveel moeite blijven doen om dit te herdenken én te eren!
Allicht zal dit echter de laatste (grote) herdenking zijn, dus zou het extra fijn zijn als er nog wat vrienden en kennissen van weleer aanwezig kunnen zijn. Dit gaat heel veel betekenen voor de familie van 'onze Piet'.
Als jullie of mensen die jullie kennen er bij willen zijn: van harte welkom! Het is last minute, maar wie weet ...
Warme groetjes
Nicole

Gepost door: Nicole Wellens | 10-12-14

De commentaren zijn gesloten.