29-06-08

Houston NAT MNPSA

Baus©2008

20.05-007

Hoe vlieg je van Dubai naar Houston? Je neemt een wereldkaart, trekt een rechte lijn tussen Dubai en Houston, meet de Magnetic Track en hop we kunnen vertrekken. Dwars door Africa, de Atlantische Oceaan over. Wel niet echt. Heel raar maar de kortste weg is geen rechte lijn tussen de twee punten. De kortste route loopt door Iran, Rusland, Noord Eurpa, Ijsland, Groenland,  Canada en de USA. Dit is wat we Great-Circle Navigation noemen. Een great circle snijdt de aarde in twee gelijke delen. De evenaar is een goed voorbeeld van een great circle. Indien zowel bestemming als vertrek op de evenaar liggen zal de kortste weg gevlogen worden door een track aan te houden die 090° of 270° zal zijn, maar dat is dan ook de enige keer.

DSC00476
 
 
Meridianen zijn nog zo’n voorbeeld van great circles. Maar hoe vinden we dan de kortste weg tussen Dubai en Houston? Wel we snijden de aarde in twee met een vlak dat door het middelpunt van de aarde gaat en waarvan de snijlijn met de aardkorst door zowel Houston als Dubai gaat. Of we laten de computer zijn werk doen, wat waarschijnlijk een stuk accurater zal zijn. Je zal dus een route krijgen die vertrekt in noordwestelijke richting en eindigt in zuidwestelijke richting. Je vliegt dan een boogje op de kaart. Om dat great circle gedoe beter te visualizeren klik je best even hier
gcmap

De Atlantische Oceaan oversteken kan op verschillende manieren gebeuren. Via de OTS (organised track system) of een random route er buiten. De OTS bestaat uit verschillende routes (NAT Tracks) van of naar de VS. ’s Morgens vliegt iedereen richting Oost en in de namiddag gaat het richting West. Gans dit systeem ligt in de NAT MNPSA (North Atlantic Minimum Navigation Performance Specification Airspace) en om die Airspace binnen te mogen krijg je een speciale toelating de “Oceanic clearance”.

DSC00419
 

Richting de VS  vliegen we een random route noordelijk van de  de vastgelegde Nat Tracks. Die route brengt ons ver boven het meest noordelijke deel van Noorwegen en dwars over Groenland om daarna een meer zuidelijke koers te gaan vliegen boven Canada. Het is een dagvlucht, voor ons geen zonsondergang gedurende de volgende 20 uur.

 

HOU

 

DSC00441
 

Op de terugvlucht daarintegen krijgen we dan weer 2 zonsondergangen op de 15 uur durende vlucht. Kort na het opstijgen ‘s avonds in Houston wordt het donker maar ongeveer zes uur later genieten we alweer van de opkomende zon die weer verdwijnt net voor we de daling inzetten richting Dubai. Tijdens die korte nacht boven het noorden van Canada genieten we van een machtig schouwspel: het noorderlicht (Aurora borealis).

 

DSC00584

 

Alhoewel die vluchten soms 17 uur duren valt het allemaal nog wel mee. We zijn met 2 crews in de cocpit (2 captains en 2 FO’s) en wisselen elkaar af. De bunks in de B777 zijn comfortabel en als het wat meezit slaap je makkelijk 6 à 7 uur. Niet dat je fris toekomt in Dubai, de jetlag zorgt ervoor dat het nog 2 dagen duurt voor je je normale ritme terug oppikt.

 

DSC00519

 

DSC00492

 

Visit Nasa Johnson Space Center . Je weet wel: "Houston we have a problem". Leuk dagje gehad.

16:55 Gepost door JC Baus in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Mooi en visueel uitgelegd die boog vliegen, maar als ge steeds dezelfde hoogte blijft vliegen komt ge dan niet in "space" terecht?

Gepost door: wim | 30-06-08

Hi JC
Zoals steeds weer bijzonder interessant.
'K vraag me zo eigenlijk af, of je dit in een B744 ook zou kunnen. Effen de range moeten uitrekenen.
Groetjes
Michel

Gepost door: Michel | 30-06-08

Noorderlicht... Zou ik wel eens willen zien.
Weeral mooie foto's, keep em coming! :)

Gepost door: Tom | 30-06-08

HAD ONLANGS JOUW ARTIKEL GELZEN EN ZIE, VANDAAG OP 02072008 KOMT UAE212 UIT KIAH OVER BELGIE GEVLOGEN.
TOCH WEL EVENTJES MOETEN GLIMLACHEN,

CU?

Gepost door: Kurt DB | 02-07-08

I love it!

Gepost door: Vanparys Manuel | 04-07-08

JC je hebt de groetjes van Tante Lut Jonnè...

ps: weer schitterend uitgelegd, en dat terwijl ik juist het general navigation aan het studeren ben.

Gepost door: 3lke | 04-07-08

inderdaad zeer knap je noorderlicht!
daar kan ik alleen maar van dromen .

Gepost door: callemie | 08-07-08

De commentaren zijn gesloten.